Print deze pagina

Uitgelicht (1): Nico Servaas


Nico Servaas, wie kent 'm niet...


Als het gaat over de talloze Haagse bands in de jaren zestig en zeventig, komt dikwijls ook muziekhandel Servaas voorbij. Nico Servaas zwaaide in blauwgrijze stofjas de scepter in zijn muziekwinkel in de Schoolstraat 26 in Den Haag en later in een groot pand op de Riviervismarkt 1 (hoek Schoolstraat). Muziekhandel Servaas en Nico Servaas zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de Haagse muziekscene in die jaren. Het is echter de kleine winkel, de pijpenla in de Schoolstraat, waar wij de mooiste herinneringen aan bewaren.

Schoolstraat 26, Den Haag. Rechts de bar van de vader van Peter Vink (Q65), links daarvan Servaas.

Net als Bas van der Rest op het Westeinde 59 leek de winkel van Nico soms meer een ontmoetingsplaats van bandleden en muziekliefhebbers dan een reguliere muziekzaak. Door eigen import kon muziekhandel Servaas het nieuwste van het nieuwste leveren van de grote merken (w.o. Slingerland) die in de rest van Nederland nauwelijks of niet te verkrijgen waren.

Geen of te weinig geld? Geen enkel probleem, met gespreide betaling was alles mogelijk. Ongetwijfeld redenen die ervoor zorgden dat ook de rest van Nederland, en het nabije buitenland, de weg naar Nico Servaas uitstekend wist te vinden. Geen of geen tijdige terugbetaling? Eveneens geen enkel probleem, Nico haalde de boel gewoon terug, ook al had je op dat moment een optreden!

Nico verkocht zijn zaak in 1994 en op 24 november 1994 werd hem een afscheidsavond aangeboden in de (nieuwe) Marathon. Nico vestigde zich met zijn vrouw Connie op St. Lucia (Caribisch gebied), weet Micha Hasfeld (The Clarks) te melden.

Er is op het world wide web veel te vinden over Nico Servaas en zijn winkel. Daarom hier geen verhalen; we beperken ons tot het bovenstaande en enkele foto's. 

Tip: Lees ook dit artikel van Marco Raaphorst op Hofstijl. Sla vooral het commentaar onder het artikel niet over.

Eveneens op Hofstijl, in een later artikel van Marco Raaphorst over Servaas, vindt u een booklet uit 1968, met, helaas wat kleine, foto's van de zaak aan de Riviervismarkt 1.  


Nico Servaas (r) en Bert Paige (orkestleider en arrangeur).


De kleurenfoto hierboven (Nico Servaas in zijn eerste pand, in de Schoolstraat 26) was een vondst van heb ik jou daar en diende zich aan op Facebook, geplaatst door Piet Muys, met dank.

Er zijn weinig beelden van Nico Servaas in zijn eerste zaak in de Schoolstraat 26 te vinden, maar na enig zoekwerk kwamen we op de site van Leo Bennink drie zw/w foto's tegen.
Op de fotopagina van Dihl Bennink ontdekten we nog een vierde zw/w foto. Dank Leo en Dihl! Deze, onderstaande, foto's zijn echter niet gemaakt in de Schoolstraat 26, maar in het latere, veel grotere pand aan de Riviervismarkt 1.

De onderste foto van Nico Servaas (eveneens in het pand Riviervismarkt) met een Fender Stratocaster, ontvingen we van Roelf Backus, waarvoor dank!

Nico Servaas (l) en Leo Bennink.

V.l.n.r.: Dihl Bennink, Leo Bennink, Nico Servaas en Robbie van der Zwan.

V.l.n.r.: Dihl Bennink, Leo Bennink, Nico Servaas.


V.l.n.r.: Tjibbe Veelo, Leo Bennink, Nico Servaas.


Nico Servaas met Fender Stratocaster, 1989.