Print deze pagina

Spanranden

In eerste instantie zien we "primitieve", ongebogen, rechte spanranden, zoals we die in de vroege jaren eveneens bij de grote merken aantreffen. Er zijn ronde blokjes tegen de rand gesoldeerd, die zijn voorzien van gaatjes voor de spanschroeven.


Paradetrommel, datering: tussen 1914 en 1924.  Eigendom van Louis Debij.


Snare, ca. midden jaren '50, eigendom van Geert Haen.


Vroege Westend set, restauratie-object van Ronald Wildschut (snare: Sonor).

Pas later, vanaf eind '50 (wellicht door advies van Louis de Lussanet en/of Tonny Nusser), treffen we de zo bekende koperen en verchroomde naar binnen gebogen spanranden aan. Deze koperen spanranden worden in huis gemaakt, zijn gewalst uit één plaat en met de bovenrand naar binnen gebogen, zoals dat ook wel bij oude Slingerland snares het geval is. Bij een galvaniseerbedrijf in de Korte Vleerstraat worden ze van hun glimmende chroomlaag voorzien.

Opmerkelijk is dat we bij de chromen snare van Jan Carree, strak onder de gebogen spanrand aan de slagzijde, een vastgelaste koperen draad aantroffen van ca. 2, 3 mm dikte. Bij de ons bekende snares is dit niet het geval. De functie ervan is ons niet bekend, maar we vermoeden dat het een (experimentele?) versteviging betreft.


De bekende naar binnengebogen spanranden.

 


Vorige pagina: Maten
Volgende pagina: Spanblokken