Print deze pagina

Logo's

Vanaf  ca. 1954 zijn er driehoekige Westend logo's op de ketels aangebracht. Ze worden met spijkertjes bevestigd.


Op enkele paradetrommels vanaf ca. 1954 tot ca. 1958 treffen we het driehoekslogo aan als een transfer. Ca. 1958 is het driehoekige logo vervangen door het stervormige logo, dat vrijwel altijd geplakt wordt. Alleen op de chromen snares wordt het logo met nagels bevestigd.

Vanaf de beginjaren '50 tot ca. 1958 is geen logo-belettering op het bassdrumvel aangebracht. Tegelijk met het invoeren van het sterlogo, ca. 1958, verschijnt het Westend scriptlogo op de bassdrum.
Het scriptlogo, door Bram getekende letters, is geen zeefdruk of geplakt transfer, zoals dat bij de meeste andere merken het geval is. Het logo wordt met een stempel op het vel aangebracht. Op de tweede foto hieronder het originele stempel, dat in het bezit is van Alex de Hooge.

Update 5 maart 2013: Bij de set van Ries Doms (The Kik), die zijn Westend-set overnam van Hans Stotijn, komen we het gestempelde scriptlogo op het voorvel tegen als zeefdruk! Wij hebben het nooit eerder aangetroffen, maar koos Bram de Hooge uiteindelijk tóch voor een modernere manier van beletteren??

Update 22 januari 2014: We troffen vandaag een set aan (van 1960) bij het Rotterdam Drum Department (Gijs van de Kerkhof) die exact dezelfde logo-zeefdruk op de bassdrum had als het logo op de bassdrum van Ries Doms (The Kik). Dat kan geen toeval meer zijn en we moeten dan ook aannemen dat Bram de Hooge in elk geval in 1960 het Westendlogo op de bassdrum met zeefdruk liet aanbrengen! Zie de derde foto hieronder.Later, vanaf ca. 1966, wordt een andere, ietwat strakkere belettering gehanteerd. Er is een mal van het gehele woordbeeld. Met behulp van de mal worden de contouren van de letters met potlood ingetekend. Vervolgens worden de letters met een penseel en zwarte inkt ingekleurd.
Elk bassdrumvel, geplaatst op een Westend bassdrum, wordt op deze wijze, handmatig, voorzien van dit logo. 100% identiek, zoals met een transfer, zeefdruk of stempel het geval is, zijn de logo's dus nooit. De logo's zijn soms gecentreerd, soms wat naar links op het vel gepositioneerd.

Zowel bij The Golden Earrings (foto: 1966) als bij de Davies komen we een ons onbekend Westend-logo op de bassdrum tegen. We hebben deze Westend belettering nooit eerder aangetroffen. Wie ons hierover iets kan vertellen: laat het weten! 

 


Vorige pagina: Bekkens
Volgende pagina: Model Tonny Nuser