Print deze pagina

Keith Moon op Westend. Of misschien toch niet?


Door Andy Portasse en Rob van der Werf Het is Polydor-man Freddy Haayen die Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle en Keith Moon, kortom The Who, voor de eerste keer naar Nederland haalt. De op dat moment 18-jarige Jacques Senf organiseert het concert in de Marathon aan de
Savornin Lohmanlaan 380 in Den Haag. We schrijven dinsdag 21 september 1965.

Omdat The Who zonder versterkers en drumstel naar Nederland komt zal er apparatuur geleend moeten worden. Jacques Senf meent dat drummer Keith Moon in de nacht van 20 op 21 september zijn drumstel uit het hotelraam in Delft gooide. Wij hebben onze twijfels daarbij; waarom wél een drumstel meenemen naar Nederland en géén versterkers? Wie ’t écht weet mag ’t zeggen. Hoe dan ook, de Selmer versterkers en het Premier drumstel van The Haigs worden ingezet. Gitarist Townshend en bassist Entwistle hebben hun eigen instrumenten, Danelectro Bullhorns, vanuit Engeland meegenomen.


The Who aan de achterkant van de Marathon, even voor hun optreden. Op de achtergrond: Fritz Al. Foto: Fritz Al. 

Over de hoeveelheid publiek lopen de schattingen uiteen: 150 tot 400 wordt genoemd, maar naar onze mening passen er nog niet eens 250 mensen in de toch kleine Marathon. Weliswaar wordt iedereen verzocht op de grond te gaan zitten, maar toch. Het concert begint en het aanwezige publiek (en vooral de mannen van The Haigs) wachten af of The Who wel of niet hun reputatie waarmaakt. Gaan de dure Selmers aan flarden, gaat het Premier drumstel van het podium, of brengen de mannen het respect op de boel heel te houden?

Helaas, wij waren er niet bij, en hebben het volgende slechts van horen zeggen. Na een nummer of acht gespeeld te hebben moet de band stoppen. De Selmers hebben constant op 10 gedraaid en hebben het begeven. Naar verluidt is het Premier drumstel ook niet meer geheel zoals het eerder is neergezet. Bevreesd voor een herhaling door opstandige jongeren die bij het concert van The Rolling Stones op 8  augustus 1964 in de Kurzaal ietwat te veel uit hun dak gingen, is het Fritz Al, die avond beveiligingsman én manager van onder meer The Empty Hearts, die razend snel andere versterkers (VOX AC100) van The Empty Hearts ophaalt. The Who speelt die avond door op de aanmerkelijk zwaardere VOX-versterkers en zowaar, na het laatste nummer kan de apparatuur onbeschadigd retour naar Fritz Al. Over het drumstel doet een ander verhaal de ronde.


The Who op het podium van de Marathon, voor de onderbreking. Links, zittend, met zwarte bril: Freddy Haayen, tweede van rechts, staande op het podium: Jacques Senf. Foto: Ellen Pronk.

Het is met name Jaap Eggermont van (toen nog) The Golden Earrings die ervan overtuigd is dat Keith Moon tijdens het concert in de Marathon op zijn Westend drumstel speelde. De vooralsnog enige foto van het concert toont echter ontegenzeggelijk aan dat Moon speelde op de Premier set van The Haigs. Op het podium is niets van Westend te bekennen. Misschien is er vooraf gerepeteerd met de Westend set? Aan de andere kant: waarom zou je dat doen, als je met het Premier drumstel het podium opgaat?
Of Keith Moon na de wisseling van geluidsappartuur op de Westend van Jaap Eggermont speelde omdat ook de Premier niet meer geheel de oude was, wij weten het niet. We hebben het noch ontkend, noch bevestigd gekregen. Maar misschien duikt de ultieme foto, Keith Moon op het Haagse Westend drumstel van Jaap Eggermont alsnog op. Zoekt u even mee?  

Naschrift

Voor het weekblad Den Haag Centraal schreef Danny Verbaan twee fraaie artikelen over dit eenmailge en wel heel bijzondere optreden van The Who in de Haagse Marathon.

In het eerste artikel gaat Danny in op de foto van The Who aan de achterkant van de Marathon even voor hun opkomen, die opdook bij Fritz Al. Klik HIER voor dit artikel. 


Het tweede artikel beschrijft het boven water komen van de foto van het daadwerkelijke optreden van The Who in de Marathon, die werd gemaakt door Ellen Pronk. Voor dit artikel klikt u HIER

In het eerste artikel van Danny Verbaan wordt verwezen naar een artikel uit 2014 op deze site. Het artikel is op verzoek van de auteur verwijderd. In plaats van dat artikel is op 23 januari 2016 het bovenstaande geplaatst.