Print deze pagina

Richard van der Kraats

Door Andy Portasse en Rob van der Werf

"Ik moest hard slaan op dat ding"


Richard van der Kraats (1937) drumt van 1959 tot september 1962 bij René and his Alligators. Hij en zijn fraaie Westend-set zijn onder andere te horen op de single Guitar Boogie / In the Mood, een van de best verkochte singles van René and his Alligators. We spreken de oude rocker thuis, in Den Haag.Richard: "Ik ben van origine jazzdrummer en speelde, voordat ik door René Nodelijk werd gevraagd voor de Alligators, al bij verschillende bands. Ik was lid van de Haagse Jazz Club en toen René me vroeg zat ik op dat moment in "De Zwarte Raven", een, zoals dat toen heette, dansorkest. Naast die band nam ik veel deel aan jam-sessies, met name in de Haagse Jazz Club."


"De Zwarte Raven", 1956.

"Omdat ik graag professioneel en dus met goed materiaal wilde werken, ben ik al heel vroeg naar de firma De Hooge op het Westeinde gegaan. Ik heb er in 1956 mijn Westend drumstel compleet met koffers, grandioze, maar ook dure Zildjian bekkens, hardware en bongo's gekocht voor ca. 3.000 gulden.
Natuurlijk, een gigantisch bedrag, maar 't was dan ook uitstekend materiaal. Zelfs mijn Alligator tijd is ‘ie prima doorgekomen. En reken maar dat ik af en toe hard moest slaan op dat ding. Fatsoenlijke drumversterking was er immers nog niet.""Schitterende tijd", zegt Richard met een glimlach, als we hem vragen naar de tijd dat hij drumde bij The Alligators. "Heftige tijd, veel gespeeld, veel gezien, veel gedaan en met René ook nog een tijdje gespeeld in Duitsland.

Op een ongelukkig moment, een dag na een optreden met René, is mijn Westend drumstel waar ik zo trots op was uit mijn bestelbus gestolen, toen ik tegen Rugby Club Rotterdam speelde aan de Gordelweg.

Na The Alligators heb ik nog bij The Black Jets gespeeld, op een nieuw aangeschaft drumstel, een vijf-delige rockset van Premier, in White Marine Pearl. Die Premier kocht ik bij Henk Suiker, op de Vaillantlaan in Den Haag. Er was qua prijs altijd wel wat te onderhandelen met Henk. Mooie kerel. Ik meen overigens dat zijn zoon de zaak heeft overgenomen, al is dat niet meer aan de Vaillantlaan."


1963.

Richard van der Kraats stapt in 1964 uit de The Black Jets om zich volledig te kunnen concentreren op zijn gezin en zijn werk. Hij verkoopt zijn fraaie Premier-set en afgezien van een min of meer "spontaan" optreden bij familie en kennissen, raakt Richard geen drumstok meer aan.
Richard laat ons veel foto's, knipsels en posters zien en heeft talloze leuke, maar ook minder leuke verhalen, over zijn tijd als professioneel drummer. We begrijpen Richard.

Veel Hagenaars zullen Richard van der Kraats kennen als de man van de snack-kraam op de hoek Raamstraat / Grote Marktstraat, waar menigeen een patatje, harinkje of gebakken visje kwam happen. Richard heeft er vele jaren gestaan. Vermoedelijk zal niet iedereen geweten hebben dat deze rustige, maar bovenal uiterst vriendelijke man ooit als drummer van René and his Alligators furore maakte...

Update: Richard is overleden op 22 februari 2019. RIP, Richard! 

 


Vorige pagina: Meer over Cesar
Volgende pagina: Peter Ypma