Print deze pagina

Peter Ypma

Door Andy Portasse en Rob van der Werf

"Westend drumstel als Tony Williams"


Peter Ypma was 16 jaar en scholier op het Thorbecke Lyceum in Den Haag toen hij zijn eerste, lichtblauw parelmoer, Westend drumstel kocht. Peter Ypma drumde o.a. bij The Dutch Swing College Band, het Trio Pim Jacobs, Rita Reijs en Rob van Kreveld.
Tussen twee lessen door spreken we Peter Ypma (1942) op het Rotterdamse conservatorium waar hij al vele jaren vakdocent slagwerk is. Peter is een van de oprichters van de afdeling Jazz-fusion. Buiten het conservatorium is hij op dit moment actief in vele jazz-combo's en is maatschappelijk betrokken bij enkele projecten, bijvoorbeeld in Indonesië. Als we beginnen over de firma De Hooge en het merk Westend weet Peter feilloos op te noemen welke maten zijn drumstellen hadden.

"Mijn eerste Westend bestond uit de (pre international) maten 20 x 14, 13 x 9, 16 x 16 en 14 x 4,5 inch. Ik noem dat de standaard jazz-kit, zoals je die wel meer aantrof. Ik koos voor Westend omdat het drumstel me op de een of andere manier aansprak. Het zag er goed uit, maar het was vooral degelijk. Ik herkende er iets van Premier in, zo af en toe. En de toegankelijkheid van de werkplaats op het Westeinde, het directe contact met de bouwers, vond ik ideaal."

We vragen naar New York, waar Peter speelde toen ‘ie 17 (!) jaar was (1959). "Ah, New York, ja, ik zag er een optreden van een fantastische, toen pas 13-jarige jazzdrummer: Tony Williams. Ik genoot met volle teugen. Tony was zo jong en had al zoveel in huis. Tony stierf in 1997, op 51-jarige leeftijd. Maar dat drumstel waar hij toen op speelde, die maten, die kleur! Het was een Gretsch, met voor mij toen heel bijzondere maten: 18 x 14, 12 x 8, 14 x 14 en 14 x 4,5 inch. Lekker klein, in de kleur silver sparkle. En wat klonk dat goed. Toen ik die kit hoorde wist ik het: ik wilde zo'n drumstel als Tony Williams had."

Een soortgelijk drumstel heb je door de heren De Hooge als Westend laten bouwen? "Ja, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie wilde meneer De Hooge er niets mee te maken hebben. Denk maar niet dat ‘ie klakkeloos imiteerde. Later is het allemaal goed gekomen en heeft ‘ie gebouwd wat ik wilde, maar helemaal volgens de standaards van de firma De Hooge. De lat werd buitengewoon hoog gelegd. Ik heb tijdens mijn periode met The Dutch Swing College band gespeeld op die Westend. Later ben ik (na nog even op Asba te hebben gespeeld) op Gretsch overgestapt en ik ben nooit meer van merk veranderd.
Leuk dat jullie de geschiedenis van Westend vastleggen. Die jongens hebben dat zeker verdiend, want ze wisten heel goed hoe ze drumstellen moesten bouwen."

Update: Peter Ypma is overleden op 29 juli 2013. RIP, Peter.

 


Vorige pagina: Meer over Richard
Volgende pagina: Louis Debij