Print deze pagina

Louis Debij

Door Andy Portasse en Rob van der Werf

"Mijn eerste Westend is ingebouwd in een orgel"


Louis Debij (1937) kocht op 16-jarige leeftijd een van de eerste Westends die werden gebouwd. Met 18 jaar speelde hij al bij de Downtown Jazzband. Een greep uit wat nog zou volgen: Chris Hinze, het trio Wim Overgaauw, het Miller Sextet, The Dutch Swing College band, The New Orleans Syncopaters, Cees Schrama, Fungus, Boudewijn de Groot, Fay Lovsky en de Amazing Stroopwafels. Daarnaast speelde Louis Debij als studiomuzikant op bijna alle Nederlandse producties in de jaren ‘70 en ‘80 en deed hij tournees in binnen- en buitenland.


Louis Debij, Down Town Jazzband.


De kwieke Haagse éminence grise neemt ons mee naar zijn drum-/oefenzolder waar we al snel enkele restanten ontdekken van wat ooit fraaie, nieuwe Westend drumstellen waren. Er staat een zwart gelakte, staande tom, een chromen snare, een zwarte, ondiepe hangende tom en een houten bongo van het merk waar we voor komen. Ook treffen we er een oude, maar fraaie koperen paradetrommel aan met de aanduiding: J. de Hooge Den Haag Rotterdam (te dateren tussen 1914 en 1924, red.)."Dit is alles wat ik nog van de firma De Hooge heb", vertelt Louis. "Ik heb drie sets van Westend gehad: mijn eerste set was wit gelakt, met een 20 inch bass, een 13 inch tom, een 16 inch floor en een 14 inch snare. Maten: pre-international. De tweede set was wit parelmoer met dezelfde maten en de derde set was met die mooie, roze glitterbekleding: champagne sparkle. De laatste set had gelukkig international inch-maten. Nu, vandaag de dag, wordt die 13 inch tom van dat laatste drumstel nog steeds gebruikt door een Belgische collega die mijn tom aan zijn bassdrum heeft gehangen."

Op de vraag wat Louis bewoog om maar liefst drie drumstellen van het merk Westend aan te schaffen vertelt hij: "Och, het was Haags, het spul was goed en de broers waren ontzettend aardig. Ze waren nooit te beroerd om iets aan te passen of te veranderen. Ik weet dat Cesar Zuiderwijk rond 1970 twee heel grote bassdrums wilde en Bram de Hooge maakte die voor ‘m."Waar zijn je drie Westend sets eigenlijk gebleven? Louis: "Ik ruilde steeds in, zo ook mijn eerste set. Het grappige is dat De Hooge die set kennelijk aan een Belg verkocht heeft. Ik zat een keer te spelen in Scheveningen, komt er een Belg naar me toe, die me vertelt dat ze mijn eerste, wit gelakte Westend drumstel hebben ingebouwd in zo'n groot Belgisch danscafé orgel! Geweldig toch?"EDIT: Louis Debij is 4 februari 2018 op 80-jarige leeftijd overleden. RIP, Louis.


Vorige pagina: Peter Ypma
Volgende pagina: Meer over Louis