Print deze pagina

Jan Keizer


Door Andy Portasse en Rob van der Werf 

"Westend was een super instrument met aanzien"

Het grote publiek kent Jan Keizer (Volendam, 1949) hoofdzakelijk als zanger van BZN, de band waarmee hij vanaf 1976 samen met zangeres Annie Schilder en daarna met Carola Smit grote successen behaalt. Wat velen echter niet weten is dat Jan bij BZN begint als drummer. Jan speelt als Volendammer nota bene op het Haagse Westend drumstel, wat voor ons reden genoeg is om contact met Jan op te nemen. We proberen dat al een aantal jaren, maar krijgen Jan nooit te pakken. Tijdens coronatijd, in november 2020, slagen we er echter in met medewerking van zijn management Jan te bereiken en we hebben via email een leuk vraag- en antwoordspel. Het levert ons een wat wij noemen corona-artikel op dat u hieronder aantreft.  

De muzikale carrière van Jan Keizer begint in 1967, als de dan 18-jarige Jan als drummer begint bij de Empty Hearts (Jan verklapt: door de leden van BZN gekscherend Empty Heads genoemd), een al bestaande Volendamse band. Na het uiteenvallen van de band in 1969 laat Jan het drummen voor wat het is, en wordt zanger bij de vernieuwde Q-Tips, een samenvoeging van ex-leden van de Empty Hearts en Q-Tips. De Band Zonder Naam, kortweg BZN, opgericht in 1965, timmert dan al flink aan de weg.

Q-Tips, met Lida Bond (zang), Jan Keizer (zang), Piet Keizer (gitaar), Jaap Smit (gitaar), Jan Veerman (bas) en Nico Runderkamp (drums).

Al eerder dan hij een band heeft, neemt Jan drumlessen bij respectievelijk Carl Wuchert (1966-1969) en IJf Blokker (1970-1971). De lessen bij IJf Blokker stoppen, omdat IJf het te druk krijgt met zijn TV-optredens als Barend Servet. Terzijde, ook IJf Blokker drumt op Westend.IJf Blokker op Westend. IJf drumt onder (veel) meer bij de Sleeswijk Revue en Ted de Braak. In 1973 stopt IJf Blokker als drummer.

J
an Keizer wordt in 1969 gevraagd als drummer van BZN, op dat moment een hardrock-band, en hij drumt er tot 1974. Vanaf dat jaar vervangt Jan als nieuwe zanger van BZN Jan Veerman, die de band verlaat. In 1976, tijdens de komst van zangeres Annie Schilder (vanaf 1984 is Carola Smit de zangeres) verandert mede door de muzikale invloeden van Jan Keizer en de door hem geschreven nummers de muziekstijl van BZN zoals we die sinds die tijd kennen. Jan zingt bij BZN tot de band na een uitgebreide afscheidstournee in 2007 wordt opgeheven.Een jonge Jan Keizer met zijn Amsterdamse Royal bij de Empty Hearts.

Jan speelt bij BZN aanvankelijk op zijn Amsterdamse Royal, een drummerk dat wordt vervaardigd door Leen Looise en Wim Vogel in de Bloemstraat 62, midden in de Jordaan. De Royal set  wordt vervangen door het Engelse Premier, waarna Jan het Haagse merk Westend aanschaft. Samen met de toenmalige BZN-manager Dick de Boer, zoekt Jan bij de Fa. J. De Hooge & Zonen aan het Westeinde 176 in Den Haag zijn wit-parelmoeren Westend drumstel uit. Jan drumt tot 1974 op de Westend-set. Jack Veerman, die Jan als drummer opvolgt, kiest op zijn beurt voor een ander merk drumstel. Op onze vraag welk merk bekkens Jan heeft bij zijn Westend drumstel vermoedt hij dat het Zildjian is. Wij denken dat ook; Zildjian werd op bestelling verkocht door De Hooge.   

Jan geeft ons een kijkje in zijn drumkeuken en vertelt dat hij met IJf Blokker ook speciaal oefende op drumsolo’s. Tijdens de theatertours van BZN trakteert Jan samen met drummer Jack Veerman het publiek op een drumsolo, dikwijls ook met conga’s en pauken. Jan vindt zelf dat naarmate de tijd vordert zijn drumwerk er niet beter op wordt. Hij mist de snelheid, de techniek en de souplesse, vindt hij. Wij denken dat dit wel meevalt.

Jan Keizer met zijn Haagse Westend drumstel bij BZN. 

Op onze vraag of Jan nog iets te melden heeft over Westend waar wij niet naar vragen, citeren we:
“Als drummer vond ik het te gek om op Westend te spelen omdat het een super instrument was en aanzien had bij veel bandjes in die tijd. Volgens mij hebben de Golden Earrings nog met dubbele bassdrum gespeeld.”
Dat heb je helemaal goed Jan, de Earring kent vier drummers die allen op Westend spelen: Fred van der Hilst, Jaap Eggermont, Sieb Warner en Cesar Zuiderwijk. Het is Cesar die speelt met een Westend-Ludwig combinatie met dubbele bassdrum. De bassdrums van de set (allebei maar liefst 26 inch) zijn van Westend. Ludwig kan ze, bij monde van Cesar, niet leveren, en Westend kan dat wèl. Na een kort uitstapje naar Fibes gaat Cesar met een endorsement over naar Pearl, waarop hij tot op de dag van vandaag speelt. 

Wat de bescheiden Jan Keizer ons niet vertelt, wij vinden het op internet: tijdens zijn muzikale carrière schrijft Jan maar liefst 500 nummers. Niet alleen voor BZN, maar ook voor Nana Mouskouri, Frans Bauer, Guus Meeuwis en vele anderen. 

En als afsluiter dan nog even terug naar BZN: Wereldwijd zijn ongeveer 15 miljoen geluidsdragers van de band verkocht, waarvan het grootste gedeelte in Nederland. In Nederland is BZN veruit de best verkopende albumband aller tijden en heeft BZN meer dan 30 jaar elk jaar onafgebroken in de album top gestaan. Op single-niveau heeft BZN het record van de meeste Top-40 hits (55, waarvan 22 in de Top-10), en zijn ze de enige band die 26 jaar achtereen minstens één hit in de Top-40 had. In de single Top-100 en voorgangers heeft BZN 59 hits gehad. In de loop van hun bestaan (1965-2007) is de band wereldwijd met 88 gouden en (dubbel)platina platen beloond. Bron: Wikipedia

Jan, bedankt voor je vlotte medewerking aan dit artikel en je openheid. Wordt buitengewoon gewaardeerd! 

AP/RvdW, november 2020. 


Vorige pagina: Frans Mineur
Volgende pagina: Westeinde, toen & nu