Print deze pagina

Jan Carree

Door Andy Portasse en Rob van der Werf

"Bram leverde mijn drumstel af per bromfiets..."

We ontmoeten Jan Carree (1935) in Leiderdorp, zijn woonplaats. Een door de jaren gelouterd drummer, met als hoogtepunt in zijn (amateur) carrière het spelen bij het trio van Rob Agerbeek in het begin van de jaren zestig. Anno 2009 is Jan drummer bij twee big bands, nog altijd op zijn tweede Westend drumstel uit 1968. De kleur van de set noemen we tegenwoordig in navolging van Ludwig: Pink Champagne Sparkle. In de lage landen heette dat vroeger gewoon goud-glitter.

We vragen Jan hoe 't allemaal begon. "Mijn vader was drummer. Ik spreek over de jaren veertig, vijftig, en natuurlijk had hij toen geen eigen drumstel. Zo luxe was 't allemaal niet, in die tijd. Zijn personeelsvereniging was echter in het bezit van een eenvoudige set en die set stond wel eens bij ons thuis. Zo rommelde en leerde ik wat en belandde daardoor op 18-jarige leeftijd in "The Orchestra of the Chicago Swing Society", een dixieland orkest. Inderdaad, met dat simpele setje. Tijdens een optreden met die band, waar meerdere bands aanwezig waren, ontmoette ik Louis Debij. Voor mij nog ondenkbaar, maar die speelde dus al op zijn eigen set, een fraaie Westend. Louis zette mij op het spoor: Westeinde 176, Den Haag. De zaak van de gebroeders De Hooge."


The Orchestra of the Chicago Swing Society, met Jan Carree op drums.

Na zijn diensttijd (waar hij in diverse combo's speelde) en veel sparen bestelde Jan een Westend drumstel. De gebruikelijke set, maar nog even zonder staande tom. Meer spaargeld was er niet. "Ik bestelde in april, mei 1957 een wit gespoten bassdrum, snare (model Tonny Nuser), kleine tom en de bijbehorende hardware. Op een zaterdag in juni 1957, ik woonde nog bij mijn ouders in Leiden, belde mijnheer Bram de Hooge aan. "Goedemorgen, meneer Carree, hier is het eerste deel van de door u bestelde drumstel." Op zich niets bijzonders, maar hij kwam de trommels afleveren per bromfiets! De volgende zaterdag volgde de rest, waaronder de bassdrum. En inderdaad, wéér per bromfiets...."

Je was dus nog niet compleet met je Westend drumstel. Je had nog geen staande tom en fatsoenlijke bekkens. "Dat klopt. Sparen, sparen, sparen en in februari 1958 kon ik me een staande tom permitteren. Zeven maanden later, in september 1958, bestelde ik een 20" (50 cm) Zildjian ride bekken. Er viel niets te beluisteren zoals dat nu kan. Het was bestellen en dan maar afwachten hoe de klank van het bekken zou zijn, na levering. Ik had geluk, er kwam een geweldig klinkende Avedis Zildjian (waar ik nog altijd op speel!). Vanaf die tijd, 1958, speelde ik met de witte Westend set in diverse combo's. Jazz, swingende middle of the road en het Rob Agerbeek Trio. En toen wilde ik wat anders."

Hoezo, wat anders, Jan? "Ik ging in big bands drummen. Ik wilde wat mooiers, een andere kleur en een maatje groter. Ik wilde het wat zwaardere werk, qua drumstel. En weet je dat ze bij de firma De Hooge weer helemaal begrepen wat ik bedoelde? Bram de Hooge stelde voor om een set van 22" bassdrum, 14" (!) tom en een 16" staande tom voor me te maken. Alles in goud-glitter. Nee, géén snare, want zo'n mooie verchroomde koperen 14" snare had ik intussen al aangeschaft. Op 27 januari 1968 arriveerde de nieuwe set, waar ik tot op de dag van vandaag mee speel."

"Er schiet me nog een leuk verhaal te binnen. Ik had bij mijn eerste set een Westend bassdrumpedaal, met in het voetblad het driehoekige Westend-logo uitgespaard. De steel van de klopper was recht en dat betekende een veel te grote slag. Dat speelde niet lekker. Omdat ik had gezien dat er een S-vorm in de steel gemaakt kon worden, de klopper wordt daarmee dichter naar het bassdrumvel gebracht, ging ik met de klopper terug naar het Westeinde. Bram de Hooge: "Geen punt, geef maar hier." Vervolgens liep hij naar de werkplaats, deed de klopper in de bankschroef, gaf ergens een paar flinke klappen en ook ik had nu een S-klopper. "Service van de zaak.", zei Bram."

Wat is er met je eerste, witte Westend set gebeurd? Heb je die ingeruild? "Dat weet ik gek genoeg niet meer. Vermoedelijk heb ik de set ingeruild; ik kan me niet herinneren dat ik particulier verkocht heb. Ik ben niet zo'n handelaar. Wel heb ik nog foto's van het oude en het nieuwe drumstel naast elkaar. Ik heb ze dus beide nog thuis gehad."Welke bands heb je nog meer gehad, Jan? "Ik heb ca. 33 jaar in een Leidse big band gezeten, met tegelijkertijd ca. 6 jaar de "MCC-Big Band" uit Den Haag. Die band bestaat niet meer. Sinds 2004 drum ik bij de Big Band "The Swinging Oldtimers" uit Rijswijk en vanaf begin 2008 maak ik daarnaast deel uit van de "Woodstreet Big Band" uit Den Haag. En ik val hier en daar een enkel keertje in, als me dat gevraagd wordt. Met de Westend, natuurlijk."


Jan Carree als invaller bij de "Stalen Band".


Vorige pagina: Frits Louwerens
Volgende pagina: Maten en prijzen sets Jan Carree