Print deze pagina

Henk Koorn


Henk Koorn: “We spelen hier meestal over ouwe zooi”

Hallo Venray.Henk Koorn (1961) is met name bekend van zijn band Hallo Venray (anno 1987), maar deze allrounder speelde eerder in een groot aantal bands. We noemen onder (veel) meer De Bolderkar, Henk & Melle, Let’s Stick Together, Supertroopers, The Wishing Well en Deze. Het is vooral de 3-mans band Hallo Venray waarmee zijn naam voorgoed gevestigd is. Henk kocht in eerste instantie voor Deze een wit parelmoeren Westend drumstel model Tonny Nuser, gebouwd in 1961. In maart 2017 spreken we met Henk over zijn set. 

Wij: “Ludwig, Slingerland, Gretsch, Rogers, Premier, Asba, Sonor, Trixon, Pearl, van al die oude merken zijn nog altijd vintage sets te koop. Waarom koos je specifiek voor Westend?”

Henk: “Ikzelf ben Hagenaar, ik woon in Den Haag, de Westend drums zijn geproduceerd in Den Haag, én het merk maakt een belangrijk deel uit van de Haagse pophistorie. En een aardige bijkomstigheid: in de snare heeft Bram de Hooge met potlood de bouwdatum genoteerd: mei 1961. De set is dus net zo oud als ik ben. Hoe mooi wil je ‘t hebben?”


Mei 1961.

Wij: “Waarom wilde je eigenlijk een vintage drumstel hebben? Gaat ’t je om de sound, de looks, of wat anders?” 

Henk: “Beslist voor de sound. De looks zijn van ondergeschikt belang, al is ’t natuurlijk meegenomen dat deze set lekker oogt. Stemmen is hier het sleutelwoord, denk ik. Weten wat we willen en de tijd nemen om goed te stemmen. En deze set laat zich prima stemmen. Overigens spelen we hier meestal over ouwe zooi.”

Wij: “Met optredens van Hallo Venray speelt je drummer op een hedendaagse Ludwig. De Westend gaat, zoals bij The Kik wél het geval is, niet met de band op toernee?” 

Henk: “Nee, onze drummer prefereert zijn eigen Ludwig. Met alle respect voor al die beatbands uit de jaren ’60 die met Westend op het podium stonden. De Westend staat bij ons eigenlijk altijd opgesteld in de studio waar we nogal veel oefenen en opnemen. Onlangs namen we op met de band Harvest Moon, waar we alleen de Westend snare hebben ingezet. Die snare komt trouwens bij élke opname wel aan bod. Super geluid. Bij opnames komt de bassdrum, nog met zijn oude kalfsvellen, duidelijk door, zonder opdringerig te zijn. ”


Nick van den Eertwegh, van "Deze".

Wij: “Heb je al nieuwe vellen gemonteerd en zo ja, was het lastig om aan nieuwe vellen te komen door de pre-internationale maten?” 

Henk: “Da’s een nadeel van het oude, niet-Amerikaanse werk, de meeste Europese vintage sets zoals Premier, Trixon, en ook de Westend, hebben de oude centimeter-maten in plaats van de huidige inch-maten. Vellenfabrikant Remo speelt gelukkig in op de vintage liefhebber en produceert weer de afwijkende maten, en er zijn er gelukkig goede drumwinkels die de vellen op voorraad hebben. Al moet je er even voor naar Badhoevedorp of Rotterdam, bijvoorbeeld.” 


Fotosessie Hallo Venray.

De Westend-set van Henk Koorn is HIER te beluisteren op het nummer "Funky Party" van Hallo Venray.

Henk, hartelijk bedankt en nog heel veel succes met alles wat je in je verdere muzikale leven nog gaat doen. Al of niet met de Westend!

AP/RvdW maart 2017Vorige pagina: Ries Doms
Volgende pagina: Frans Mineur