Print deze pagina

Frits Louwerens

Door Andy Portasse en Rob van der Werf

"Alleen van zolder naar Westend museum"


Dynamic Town Jazzband, Harbour Jazzband, New Orleans Syncopators, Dutch Swing College Band en Ted Easton's Jazzband. De overeenkomst tussen deze jazzbands? Slagwerker Frits Louwerens (1946) op Westend.

Frits: "Het zal ergens eind 1965 zijn geweest dat ik voor het eerst de zaak op het Westeinde bezocht. Ik was samen met Louis de Lussanet, die toen bij de Dutch Swing College speelde. Vaag herinner ik me een listig afstapje vanaf het trottoir naar de winkeldeur. Twee treetjes naar beneden, meen ik."

"Op de laatste dag van 1965 kocht ik een chroom snare drum van het merk Westend voor 275, - gulden. De bijbehorende rode drumkoffer kostte 35, - gulden en kocht ik een maand later. De overige spullen konden pas worden aangeschaft na goed sparen."

"Op 28 oktober 1967, ik was net uit militaire dienst, kocht ik een 12" tom. Lichtblauw parelmoer. Met een Premier tomhouder. De prijs was 175, - gulden. De koffer kostte 37,50 gulden. Vijf maanden later kocht ik de 20" bass drum voor 310, - gulden. Weer drie maanden later (het geld was blijkbaar geen probleem meer) volgde de staande tom voor 275,- gulden. Vanaf juli 1968 had ik een complete Westend set in lichtblauw parelmoer, één van de vier kleurkeuzes uit de ‘Prijscourant."

"Op 28 juni 1972 kocht ik een Rogers snare drum van Fred Krens. Met deze combinatie speelde ik de rest van de tijd bij de Dynamic Town Jazzband uit Rotterdam."

In 1974 begonnen de invalbeurten bij andere orkesten. De Harbour Jazzband en de New Orleans Syncopators zijn daarin de belangrijkste namen. Later volgden ook de Dutch Swing College Band, Ted Easton's Jazzband en de Graeme Bell All Stars (uit Australië). 

Frits Louwerens als invaller bij The Dutch Swing College Band.

Frits: "In september 1976 werd ik door George Kaatee gevraagd voor wat invalbeurten, waaronder een radio-uitzending van Tros Sesjun. Een maand later werd ik vast bij de New Orleans Syncopators gevraagd. Tot januari 1980 heb ik meegespeeld, al die tijd met de Westend set."

In november 1981 kocht Frits bij Ph. Hakkert in Rotterdam een Ludwig snare drum ter vervanging van de Rogers snare. Vanaf oktober 1982 speelde hij bij de Harbour Jazzband, nog steeds met zijn Westend drumstel. Pas in de loop van 1984 schakelde hij over op een nieuwe set van Premier. De Westend set staat sinds die tijd op zolder en wordt gebruikt als oefendrumstel. "En daar blijft ‘ie staan totdat het ‘Westend Museum' wordt ingericht", aldus Frits Louwerens.

Edit: Frits Louwerens overleed op 19 oktober 2015 op 69-jarige leeftijd.  


The New Orleans Syncopaters.


Vorige pagina: Meer over Louis
Volgende pagina: Jan Carree