Print deze pagina

De Marathon, de enige echte


Ik zou bes' nog wel een keertje,

net as vroegâh,
een nachie willen stappe,
op me Puch een wijffie hale,
en daarna danse in de Marathon. *)


Suikerzakje.

In dancing de Marathon, de enige echte, aan het einde van de Savornin Lohmanlaan 380 (niet te verwarren met de latere (vanaf 1972) discotheek Marathon aan de Wijndaelerweg 3) in Den Haag, heeft menig Westend drumstel gestaan. Joop Roelofs (Q65) schilderde met "lichtgevende verf" het decor achter het podium: de skyline van San Francisco met de Golden Gate Bridge.

De Marathon bood vanaf 1965 onderdak aan een groot aantal (met name) Haagse bands. Zo was de Marathon het thuishonk van The Golden Earrings, maar ook Q65, Motions, Scarlets, T-Set, After Tea, Hu en de Hilltops, Davies, Sandy Coast, Pee White and the Magic Strangers, Livin Blues, Incrowd, Shane, Nicols, Groep 1850, The Empty Hearts, Willie and his Giants en Shocking Blue traden er met regelmaat op. In de toch relatief kleine Marathon waren zélfs The Who (1965) en The Marmelade (1967) te zien, jawel!


The Davies (met bijzonder Westend-logo op de bassdrum) op het podium in de Marathon. Decor geschilderd door Joop Roelofs (Q65).

Fameus waren de zogenaamde "managersavonden". De échte managers (zoals Fritz Al, Jacques Senf, Herman Batelaan, Cees van Leeuwen, Freddy Haayen en Hugo Gordijn), iedereen die zichzelf tot "manager" had benoemd, natuurlijk de groepen zelf en vele fans van Earrings, Q65 en Motions begaven zich op dinsdagavond naar de Marathon. Zien en gezien worden.


Naar aanleiding van het verschijnen van het debuutalbum "Just Earrings" worden The Golden Earrings op  6 september 1965 in de Marathon aan de pers gepresenteerd. Aan het hoofd van de tafel: Jacques Senf, staand: Freddy Haayen. 

Al na drie jaar, in 1968, valt het doek voor deze inmiddels legendarische dancing, omdat de gemeente Den Haag ook hier woningen wil realiseren. In 1971 zijn op de oorspronkelijke plek van de Marathon inderdaad woningen gebouwd en van deze (van origine) rolschaatsbaan is nu dan ook helemaal niets meer te vinden.

*)  Fragment uit "Oh, oh Den Haag", van Harry Jekkers.

Filmpje van Q65, tijdens een optreden in De Marathon in 1966. Helaas bevat het filmpje geen geluid, maar de beelden zijn te mooi om hier niet te plaatsen. Joop Roelofs plaatste het filmpje (9:54) op YouTube.  

Hier een deel van bovenstaand filmpje, nu met het nummer "The Live I live" (afkomstig van de LP "Revolution") eronder gemonteerd. 


Eigenaar Tom Ooms en zijn vrouw Ida. Foto: Alex Blonk, met dank aan Anja Haasbeek.


Paviljoen Marathon, geopend in 1947, als kantine bij de rolschaatsbaan van rolschaatsvereniging EHRC Marathon.


In 1965 is t.b.v. van de rolschaatsvereniging achter de kantine een overdekte trainingsbaan aangelegd, die al na een paar maanden zou uitgroeien tot dancing de Marathon. Op de ladder: Tom Ooms.Dancing de Marathon in 1966. Voorin café met kassa, garderobe en zitjes (de oude kantine van 1947), achterin de in 1965 aangebouwde dancing met podium.


Vermoedelijk het afscheidsfeestje in 1968, Tom Ooms en zijn vrouw. Foto: met dank aan Anja Haasbeek.


De afbraak.