Print deze pagina

Actueel


Andy Portasse speelt in de zomermaanden 1x per maand (de eerste zondagmiddag) met zijn band bij Bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag, het bekende eet- en drinkétablissement met die nog altijd typisch Haagse grandeur. Op zondag 3 juni 2018 trof hij er Eric Ineke, jazzdrummer, docent én oud-leraar van Andy. Natuurlijk moest Eric even achter de Westend-set van Andy. Twee iconen op één foto, waar vind je dat nog?


----------------

In het kader "Een geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen" in de Volkskrant, was op 26 januari 2018 de Ludwig/Westendcombinatie van Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) aan de beurt. Bron: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2017/popcanon/#35 
----------------

Museum RockArt (van Jaap Schut) in Hoek van Holland is in het gelukkige bezit van een groot aantal Westend drumstellen. Eén van de fraaiste sets werd tentoongesteld bij de verkoopstand van RockArt tijdens de voorstelling ‘Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop’ die met de ons inziens beste coverband van Nederland "The Clarks" als begeleidingsband van onder meer Rudy Bennett, Johnny Kendall, Frans Krassenburg en Theo van Es door het land trekt. Zo ook op 18 december 2016, dit keer in Theater De Stoep in Spijkenisse. De set is hier opgesteld voor linkshandige drummers. Johan Derksen wilde beslist met de schitterende Westend set op de foto en wij begrijpen dat helemaal. Foto: Jacqueline Schut.


----------------

Op 27 september 2016 togen Ronald Wildschut en Rob van der Werf naar het verre, maar altijd mooie hoge Noorden om de 16" zwarte floortom van de vroegere Westend-set (met dubbele bassdrum van 24" en 28") van Sieb Warner door Sieb (70) te laten signeren. Sieb speelde met deze set bij The Motions en Golden Earring en toerde met de Earring en deze set door Amerika. Wij noemen dat een set met historie! De gesigneerde floortom kreeg een mooi plaatsje in het in november 2016 geopende Parkroad Cafe van Rob von Römer e.a. in de Nobelstraat in Den Haag. Overigens, we hadden een schitterende middag, daar in het hoge Noorden. Mooie verhalen, grote gastvrijheid, en een 3-mans improvisatie op percussie. Wij maakten het met gigantisch veel plezier mee, waarvoor dank, Sieb!
-
---------------

Meester-drummer Tonny Nüsser is vrijdag 16 september 2016 overleden. Tonny heeft veel betekend voor de Nederlandse drumwereld, met name in de jaren '40, '50 en '60  en voor Westend in het bijzonder. Tonny Nüsser bereikte de gezegende leeftijd van 93 jaar. Lees hier meer over Tonny Nüsser.
---------------

Tijdens de repetities in Soesterberg voor de Nationale Taptoe in september 2016 ontwaarden we op Facebook een foto van de de fraaie ritmesectie van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, prima uitgerust met eigentijdse instrumenten en uitstekende apparatuur. En waar speelt drummer Frans Mineur op? Op een Westend drumstel dat sinds 1976 niet meer wordt geproduceerd. Ons doet 't buitengewoon veel deugd! 


--------------

In augustus 2016 raakten wij aan de praat op de drumafdeling van Rock Palace c.q. Keymusic in Den Haag over de oude Haagse Westend drums. Rock Palace deed het voorstel om in de zaak een aantal weggeef-flyers over het merk neer te leggen. Onderstaande flyer maakten we, met in het achterhoofd dat Cesar Zuiderwijk, Westend en Den Haag onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De flyers liggen in de winkel vanaf eind september 2016. 


--------------

In het Haags Historisch Museum is op 5 maart 2016 de tentoonstelling “Den Haag uitgaan in de fifties en sixties” geopend. Allerlei voorwerpen, foto's en kleding zijn te zien. Een deel daarvan komt uit de collectie van Museum RockArt, waaronder het Westend drumstel van Jay Baar. Lees hier meer over de Rock History Tour die hieraan aandacht besteedde.


Foto: Paul van Riet.
--------------

The Kik speelde tijdens de afscheidsdienst in theater De Effenaar in Eindhoven op 26 november 2015 van de een week daarvoor overleden Armand. Het NOS-journaal besteedde er aandacht aan. Het is niet voor het eerst dat de fraaie Westend-set van Ries Doms op TV te zien was, al is de aanleiding dit keer wat triest (foto van beeldscherm).


----------------

Wij zijn er trots op te kunnen melden dat per 8 maart 2015 deze website is opgenomen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De volgende motivering ligt daaraan ten grondslag: 

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s): 
http://www.westenddrums.nl 

Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 8 maart 2015. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB.
Aan gebruikers van het archief zal in een disclaimer duidelijk kenbaar worden gemaakt, dat de auteursrechten berusten bij de oorspronkelijke rechthebbenden en dat zij voor commercieel gebruik van de gearchiveerde websites toestemming van de rechthebbenden nodig hebben. Daarnaast zal duidelijk worden vermeld dat het een door de KB gearchiveerde versie betreft en zal er een verwijzing naar de originele website worden opgenomen.
----------------

De 77-jarige Louis de Lussanet overlijdt in zijn geliefde Kuranda (Queensland, Australië) op 5 november 2014. Louis speelde bij onder (veel) meer bij de Dutch Swing College Band op Westend. RIP, Louis. 
Meer over het leven van Louis vindt u HIER.
----------------

Speciaal voor Kerstmis 2014 heeft 'De Wereld Draait Door' een kersteditie gemaakt van de Guilty Pleasures. Voor dit programma heeft The Kik (op Westend drums: een op dreef zijnde Ries Doms) een vertaling gemaakt van het nummer 'Winter in America'. Het origineel van dit nummer is afkomstig van Doug Ashdown en is later gecoverd door René Froger. Tijdens de uitvoering van het nummer is ook de band New Cool Collective en het ZO! Gospel Choir te horen. Het nummer-met-Westend vindt u HIER.

En voor wie is geinteresseerd in een leuke drumsolo van Ries op de Haagsche Westend: HIER een fragment uit de "Veelste Grote Nederbiet Sjoo", d.d. 28 november 2014, in Winterswijk.
---------------- 

Tijdens de Dutch Vintage Drum Meeting (DVDM) op 21 september 2014 in het Veerhuis in Nieuwegein speelden Kim Weemhoff en Arend Niks op een fraaie, custom made Lignum (bouwjaar 2014) en op een maar liefst 50 jaar oude Westend (bouwjaar ca. 1965). Het filmpje vindt u HIER

----------------

In augustus 2014 wordt op marktplaats.nl een eenvoudig Westend (parade) trommeltje aangeboden. Wij schatten het trommeltje in op een bouwjaar tussen 1954 en 1958. Mogelijk is deze trommel gemaakt in opdracht voor de drumband Klein Maar Dapper, waarvoor in die tijd veel werd geproduceerd. Het Westend driehoekslogo is een transfer.


----------------

Ons idee dat er in den lande nog talloze Westend sets verborgen en wellicht vergeten op zolder moeten staan, wordt weer eens onderschreven door de vondst van Ronald Wildschut in juni 2011. Ronald treft in Stompwijk, op een kast in een schuur achter een boerderij een oud, vervuild Westend setje aan, type Tonny Nuser, met driehoekslogo's. Navraag door Ronald levert op dat het de bedoeling is om de set weg te gooien (!) en tegen "betaling" van een kratje bier mag Ronald het setje meenemen. Maten van de set: bassdrum 50 cm, staande tom 40 cm, hangende tom 13 inch. De stalen snare is van Sonor en is overduidelijk een Ludwig Supraphonic imitatie. Lucky Ronald gaat de set restaureren. 

UPDATE: Na veel werk en de nodige uren is eind december 2013 de set klaar. En hoe! Oordeelt u zelf.
-------------------------------

Op 27 november 2013 woonde Floris le Conge Kleyn een voorstelling van The Kik bij, in Theater De Veste in Delft. Floris was zo vriendelijk ons deze foto toe te sturen. Ries Doms, drummer van The Kik vertelde e.e.a. over zijn Westend-set en de historie daarvan, uiteraard gevolgd door een fraaie solo op de Westend. Ook Benjamin Herman (saxofonist, en zelf bezitter van een fraaie Westend-kit) en Armand traden op, samen met The Kik.


-------------------------------

Op de druk bezochte Dutch Vintage Drum Meeting op 22 september 2013 in het Veerhuis in Nieuwegein ontstond spontaan een "battle" tussen het Amsterdamse drummerk Royal en het Haagse Westend.
Het waren Hans Waterman (o.a. Cuby and the Blizzards, Solution, Pretty Things, René and the Alligators, Jan Akkerman, Left Hand Freddy) op Royal en Kim Weemhoff (o.a. Diesel, Mathilde Santing, Frank Boeijen, Candy Dulfer) op Westend die de handschoen oppakten.
Met hun inzet en verschillende speelstijlen was het een lust voor oog en oor beide drummers op de ca. 50 jaar oude Royal (eigendom Tom Vermulst) en Westend (eigendom Rob van der Werf) aan het werk te zien. Veerle Koch filmde de heren van begin tot eind, waarvoor dank! Het filmpje treft u HIER aan. Een verslag over deze dag van Kim Weemhoff in de Slagwerkkrant 178-2013 vindt u HIER.

-------------------------------

Dutch Vintage Drum Meeting, 2e editie: zondag 22 september 2013 in Nieuwegein. Rommelen en trommelen voor de vintage-liefhebbers. En Westend is er bij! Lees de aankondiging in de Slagwerkkrant, hier. Een verslag van Kim Weemhoff over de DVDM 2012 treft u hier aan.
DVDM op Facebook: hier. Website van de DVDM: hier.
-------------------------------

Op 21 augustus 2013 ontwaren wij bij Piet Klaassen Drumservice in Badhoevedorp een fraai Pearl drumstel, de stokkentas en wat klein spul, dat van Peter Ypma is geweest. Het blijkt dat Peter (die al enige tijd ziek was) niet lang vóór zijn overlijden al zijn drumspullen heeft overgedaan aan Piet.
Onder die drumspullen een 18" Remo bassdrum voorvel. Het vel dateert uit 1965 en troffen we al eerder aan op een foto waarin Peter op zijn fraaie Westend-set drumt bij de Dutch Swing College Band. De Westend is toendertijd ingeruild voor een Gretsch, maar het Westend voorvel heeft Peter altijd bewaard.
-------------------------------

Peter Ypma (1942) overlijdt op 29 juli 2013. Peter maakte onder (veel) meer deel uit van de Dutch Swing College Band en het Trio Pim Jacobs. Een bescheiden interviewtje met Peter over zijn Westend drumstel vindt u hier. Meer over Peter in de Wikipedia.
-------------------------------

Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk werd 65 jaar op 18 juli 2013. Familie, vrienden, collega-drummers en andere bekenden waren in Diligentia in Den Haag uitgenodigd voor een feestje, dat een jaar lang in 't geheim was voorbereid voor de jarige. Er werd opgetreden door onder meer Livin' Blues, Hu & the Hilltops, The Clarks, René and the Alligators, Boudewijn de Groot, Henny Vrienten, Robert Jan Stips, John Engels en Cesar's bandmaten George Kooymans en Rinus Gerritsen. Een grote verrassing voor Cesar was de komst van zijn jeugd-idool en inspirator Shadows-drummer Brian Bennett.
Jaap Schut van RockArt had de koperen Westend/Ludwig combinatie (2x 26" Westend bassdrums) op het podium geplaatst en Cesar speelde op deze set Little B., samen met Brian. Little B. was de eerste drumsolo van Cesar in vroeger jaren, welke hij nog altijd noot voor noot kan naspelen, zélfs op een augurkenblik!


-------------------------------

Ries Doms, drummer bij The Kik, schafte zich in maart 2013 de buitengewoon fraaie BDP Westend set aan, die Hans Stotijn op deze site aanbood. Op 26 april 2013 speelde Ries voor de eerste keer met de set bij het VARA TV-programma "De Wereld Draait Door". De set heeft deels pre-international maten; Ries gaat de oude vellen vervangen door moderne Remo's en zal de set ook tijdens tournees bespelen. Voorheen drumde Ries op een vintage silver sparkle Ludwig Classic.

Update: Inmiddels hebben we een artikel gewijd aan Ries, The Kik en de fraaie Westend! 


-------------------------------

Andy Portasse verwierf in januari 2013 een opvallend ondiepe BDP Westend bassdrum met driehoekslogo (Model Tonny Nuser), waarmee de bassdrum valt te dateren op ca. 1957-1958. Kennelijk hebben we hier te maken met een in opdracht ingekorte ketel; binnenin is in het bekende met potlood geschreven handschrift van Bram de Hooge te lezen 50 x 40 cm, de werkelijke, huidige maat is echter 50 x 25 cm. Het slagvel is kunststof, op de voorzijde zit nog een kalfsvel (zonder gestempeld logo). Andy speelt in zijn bands graag klein (bassdrum en snare), waarmee deze fraaie, smalle bassdrum hem dan ook helemaal past. 
Op de vierde foto de actuele set van Andy: de 50 x 25 cm Westend bassdrum, met een Gretsch roundbadge snare. Het ridebekken is een 19" Istanbul model Mel Lewis. Hihat: 14" Istanbul, eveneens model Mel Lewis. Let op de stokjes op de bassdrum en de 19" ride: het maakt het formaat van de bassdrum heel duidelijk.
-------------------------------Op maandag 10 oktober 2011 is in het Haags Historisch Museum door PostNL de eerste postzegel met muziek van Golden Earring, een wereldprimeur, onthuld en aangeboden aan Earring-bassist Rinus Gerritsen. Door een smartphone met speciale applicatie bij de postzegel te houden, is het nummer Radar Love (opgenomen met twee 26" Westend bassdrums en afkomstig van het album "Moontan"), te beluisteren.
De postzegel is de eerste uit een serie muziekpostzegels met geluid, die aandacht schenkt aan de belangrijkste popalbums die ooit in Nederland zijn verschenen. Een ander album waarvan een nummer op audiozegel verschijnt is onder andere "Revolution" (The Life I Live) van Q65, met Jay Baar op Westend drums.  
De volledige serie muziekpostzegels (25) bevat een nummer van de volgende artiesten: 
Golden Earring, Het Goede Doel, Guus Meeuwis, Marco Borsato, Ramses Shaffy, Doe Maar, Frank Boeyen Groep, Kane, Herman Brood, Boudewijn de Groot, Acda & De Munnik, Alquin, Anouk, Cuby & The Blizzards, De Dijk, De Kast, Earth & Fire, Focus, Ilse de Lange, Kayak, Q65, The Cats, The Nits, The Scene en Van Dik Hout.


-------------------------------Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Haagse rockband Golden Earring organiseert het Haags Historisch Museum van 3 september 2011 t/m 9 april 2012 de tentoonstelling Golden Earring - Back Home. De tentoonstelling schetst een rijk beeld van
50 jaar Golden Earring aan de hand van tal van singles, LP’s, posters, T-shirts, instrumenten en portretten. Uiteraard is er veel aandacht voor de muziek zelf en wordt ook het Haagse uitgaansleven in de jaren ’60 en ’70 belicht. De tentoonstelling is voorbereid in samenwerking met Museum RockArt. Gastconservator is Jaap Schut.
Naast de koperen Westend/Ludwig (2x 26" Westend bassdrum) combinatie van Cesar Zuiderwijk, die wij kennen van de permanente expositie bij RockArt, treft u nog een andere fraaie Westend set aan. Het drumstel, eveneens uit de collectie van RockArt, lijkt als twee druppels water op het wit parelmoeren Westend drumstel van Fred van der Hilst. De set ziet er uit, alsof Bram de Hooge 'm gisteren afleverde, zo mooi.
Foto: Gerard Stolk.
-------------------------------

Rob Lejewaan van het Prijspaleis in de Terletstraat in Den Haag richtte in zijn etalage zijn eigen expositie 50 jaar Golden Earring in, uiteraard met Westend drumstel. 


-------------------------------

Zoals dat in 2009 ook al het geval was, is de Amsterdam Drum Show 2011 ("Vintage drum beurs"), die gepland stond voor zaterdag 17 en zondag 18 september 2011, ook dit jaar gecancelled. Winnie Mensink geeft op zijn website aan dat er problemen met de organisatie zijn. Winnie zal zijn redenen hebben, maar jammer is het wel. Een kleine troost voor de verstokte liefhebber: op zaterdag 24 en zondag 25 september is er de UK National Drum Fair 2011 in Birmingham (GB).
-------------------------------

Rob Lejewaan plaatste in juni 2011 zijn Westend drumstel voor het raam in het kamertje van Fred van der Hilst waar het voor de Golden Earring allemaal begon in de vroege jaren '60: Terletstraat 21 in Den Haag. Zie ook hier.   


-------------------------------

Op 14 april 2011 ontvingen we van Jan Carree (drummer bij de Woodstreet Big Band) het volgende bericht:

“Op ´t ogenblik is men bezig om een speelfilm te maken over de ontvoering destijds van Freddy Heineken. Een van de scenes vindt plaats in een of andere club en onverwacht werd de Woodstreet Big Band gevraagd daarin te figureren, dus ook de Westend-drumset!
De muziek was al gemaakt, dus uiteraard playbacken. We hebben alles bij elkaar het nummer 10 of 12 keer “gespeeld” en dan maar hopen dat de set drie tellen in beeld komt. Maar toch niet gek, uiteindelijk de aloude Westend in een speelfilm.
De opnamen werden afgelopen zaterdag 9 april gemaakt in de grote Prins Willem Alexanderzaal van het Congresgebouw in Den Haag (heet tegenwoordig geloof ik World-Forum). De film moet op 3 november a.s. in roulatie gaan.”

Edit oktober 2011:
De film “De Heineken Ontvoering" beleeft 17 oktober 2011 haar premiere in Theater Rai te Amsterdam. Vanaf 27 oktober 2011 is de film in de landelijke bioscopen te zien. Regie: Maarten Treurniet. Met Rutger Hauer als Freddy Heineken.
-------------------------------

In april 2011 verwierf Ruud van de Sluis het wit parelmoeren Westend drumstel van de Haagse jazzdrummer Ed Rieff (o.a. Swingcopaters). Bij de set werden twee matching snaredrums meegeleverd. Naast de gebruikelijke 14" snare, bleek de andere snare een 13" te zijn, iets wat we nooit eerder zagen bij Westend. De snare is uitgerust met 6 spanblokken en bevat het Tonny Nuser logo en het driehoekslogo, waarmee we de snare dateren op ca. 1954 - 1958. Zie ook hier.
-------------------------------

Op 11 en 12 september 2010 vond de voor de 7e keer de Amsterdam Vintage Drumshow plaats, in de hal van de oude NDSM werf in Amsterdam. Naast meer dan 30 standhouders met (custom)drumstellen, losse ketels, bekkens, hardware en allerhande dingen waar u naar op zoek bent (Ronald Wildschut stond er met een fraai gerestaureerde Westend set), was er als vanouds een fraaie overzichts-tentoonstelling met schitterende drumsets.
Zo zagen wij onder meer heerlijke sets van Cor Jansen (Slingerland), Winnie Mensink (Ludwig, Ludwig & Ludwig, Slingerland, Zicko, Arbiter, Gretsch), Joep Willemsen (Sonor Hilite Exclusive), Dennis de Geest (Tama Artstar), Ronald Wildschut  (Asba), Frans Doorman (Gretsch), Wigo van der Schoot (Asba, Tacton, John Grey, Majestic), Bram de Visser (Asba), Tom Vermulst (Royal, Sonorus, Staccato) en van onze sympathieke Duitse gasten Martin Grimsel (Wooding) en Ingo Winterberg (Trixon). 

Vanzelfsprekend waren er weer zeer onderhoudende clinics, dit keer van Mike Meijer, Sebastiaan Cornelissen, Don Famularo, Kim Weemhoff en Lars Nijman.
Bij de traditionele verloting waren weer vele, mooie prijzen te winnen waaronder een Craviotto snaredrum en bekkens van Sabian en Zildjian. Wij kijken nu al weer uit naar volgend jaar, op 17 en 18 september 2011.

Link naar de algemene site van de beurs: hier. Directe link naar de foto's van 2010: hier.
Foto's op de Trixon site van Ingo Winterberg vindt u hier.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vorige pagina: Westeinde, toen & nu
Volgende pagina: Actueel, archief